Marcowy kącik kucharza w PWD Kusice

Marzec obfitował w sukcesy kulinarne wychowanków PWD Kusice. Plan w tym miesiącu bazował na dwóch potrawach słonych i dwóch słodkich, które dzieci wybierały poprzez głosowanie. Największą furorę zrobiły kolorowe kopytka, które swój niepowtarzalny wygląd uzyskały dzięki dodaniu ugotowanych buraków, marchwi oraz kopru. Drugimi zajęciami w wersji na słono były wielokrotnie już przygotowywane paluchy czosnkowo - ziołowe. Jest to jedna z tych potraw, która nie nudzi się dzieciom. Z wypieków wychowankowie przygotowali murzynka oraz bułki drożdżowe z dżemem, serem lub marmoladą. Dla zapalonych kucharzy i cukierników dołączamy przepis na murzynka, który zawsze się udaje.
Anna Młodojewska, Iwona Stelmach
Przepis na ciasto
Składniki:
- pół szklanki mleka (125 ml) Przepis
- ok. 1,5 szklanki cukru (300 g)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 250 g masła
- 4 jajka
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mleko wymieszać w garnku z cukrem i kakao. Wstawić na palnik i doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Następnie do gorącej masy dodać masło i mieszać do czasu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Odstawić na bok. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i kolejno ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać do ostygniętej masy kakaowej, trzepaczką lub mikserem. Odlać pół szklanki masy – będzie to polewa ciasta. Trzepaczką (lub mikserem) wmieszać mąkę z proszkiem. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką pianę z białek. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Piec Murzynka przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto polać odłożoną polewą (gdyby polewa była za rzadka, należy włożyć ją na chwilę do lodówki, aż lekko zgęstnieje).