Kącik kucharza w PWD Kusice

W środę 9 lutego br. obchodziliśmy światowy dzień pizzy. Oczywiście jest to święto obowiązkowo celebrowane w Placówce Wsparcia Dziennego w Kusicach, na które dzieci z niecierpliwością czekają. Nawet podstawowe dodatki takie jak: cebula, pieczarki czy czosnek dodany do sosu, nie były w tym dniu straszne i dzieci zjadały wszystko ze smakiem. Tym razem oprócz klasycznej wersji, wykonalno pizze znaną jako trzy sery.
Anna Młodojewska, Iwona Stelmach
Ciasto marchewkowe
Składniki: 4 jajka, 300 gr drobnego cukru lub cukru pudru, 300 ml oleju roślinnego, 400 gr drobno startej marchewki, 100 gr posiekanych orzechów włoskich + 100 gr do dekoracji, 200 gr drobno pokrojonego jabłka, 100 gr wiórków kokosowych, 400 gr mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta sol.
Polewa: 200 gr kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak, 100 gr masła miękkiego, 100 gr cukru pudru (lub mniej).
Przygotowanie: Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać ciągłym cieniutkim strumieniem olej. Dodać startą marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do masy marchewkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.