Słodkie róże w PWD Kusice

Dzieci z Kusic podczas wykonywania jabłkowych róż.

Róże jabłkowe w kruchym cieście to taka szarlotka inaczej. Bardzo szybkie w przygotowaniu, wdzięcznie wyglądają na stole. Dodatkową reklamą dla róż jabłkowych jest również to, że nawet tata poprosił o przepis na nie! Lubimy to ciasto kruche (można skorzystać z gotowego, rozwałkowanego): 2 jabłka, cynamon, cukier puder, dżem dowolnego smaku. Przygotowujemy jabłka - obieramy je, kroimy na pół, wydrążamy środki, kroimy w cienkie plasterki. Obgotowujemy, żeby stały się elastyczne.

Klasyczne kruche ciasto według najpowszechniejszych źródeł to stosunek mąki do tłuszczu i cukru 3:2:1, czyli na przykładowe 300 g mąki pszennej przypada 200 g masła i 100 g cukru. Kruche ciasto kroimy w paski. Smarujemy dżemem, zostawiając z jednej strony każdego paska margines, układamy jabłka i posypujemy po wierzchu cynamonem i cukrem pudrem. Zawijamy pozostawiony wcześniej margines ciasta. A następnie zwijamy w kształt róży.

Pieczemy róże przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Facebook X

Wyświetlania: 340

Zobacz również