Zajęcia kulinarne w PWD Święcianowo

Zajęcia kulinarne w placówce wsparcia dziennego w Święcianowie są bardzo lubianą formą spędzania czasu wolnego. W ich trakcie dzieci poznają m.in. tajniki przyrządzania potraw, a także uczą się komunikacji, współpracy, samodzielności oraz odpowiedzialności. Zawsze na początku zajęć dzieci zapoznają się z przepisem, z którego wykonają daną potrawę, a następnie rozdzielają między siebie określone czynności.
Podczas ostatnich zajęć uczestnicy przygotowali sałatkę owocową. Do wykonania jej wykorzystali owoce, które znaleźli w swoich przydomowych ogrodach. W pucharkach znalazły się jabłka, gruszki, maliny oraz winogrona. Ta ekologiczna, a zarazem smaczna sałatka, została podana wraz z bardzo lubianymi przez dzieci czekoladowymi muffinkami. Oczywiście zostały one wykonane również przez młodych kucharzy. Była to bardzo udana inspiracja kulinarna czego dowodem było szybkie zniknięcie całego przysmaku.
Ewelina Matejczuk