Zajęcia kulinarne w PWD Kusice „Pizzerki”

Pizza jest znana praktycznie na całym świecie. Podają ją restauracje, knajpki i bary. Równie często przygotowywana jest samodzielnie w domach jako rodzinny obiad lub kolacja. Z pozoru zawsze wygląda tak samo: ciasto, sos pomidorowy, ser i dodatki. Kontynuując zajęcia z serii „Kącik małego kucharza”, wychowankowie PWD w Kusicach przygotowali swoje własne minipizze. Używając zdrowych produktów, upieki szybkie i pyszne dnie. Zapach pieczonych pizzerek wydostawał się poza mury świetlicy, wabiąc głodnych przechodniów, którzy zaglądali z ciekawości, aby sprawdzić co tak pięknie pachnie. Wszystkim bardzo smakowało.
W załączniku dołączamy przepis na ciasto drożdżowe, z których wykonano spód do pizzerek.
Anna Kozioł Iwona Stelmach
Ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 270ml letniej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże pokruszyć, połączyć z letnią wodą i cukrem, zostawić chwilkę. Mąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami, wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią i delikatnie rozwałkować na placek o średnicy ok. 10cm.